Egypt informace a rady

Potápění a šnorchlování v Egyptě

Egypt je známý svými skvělými potápěčskými a šnorchlovacími lokalitami, zejména díky Rudému moři s jeho křišťálově čistou vodou, bohatým korálovým útesům a rozmanitým mořským životem. Níže jsou uvedena některá z nejlepších míst pro šnorchlování a potápění v Egyptě:

  1. Ras Mohammed National Park (Sharm el-Sheikh): Tento národní park na jižním cípu Sinajského poloostrova je považován za jedno z nejlepších potápěčských míst v Egyptě. Najdete zde úchvatné korálové útesy, ztroskotané lodě a bohatý mořský život.
  2. Thistlegorm Wreck (Sharm el-Sheikh): Thistlegorm je ztroskotaná loď z druhé světové války, která se nachází nedaleko Ras Mohammed National Park. Je to populární potápěčská lokalita pro pokročilé potápěče.
  3. Tiran Island (Sharm el-Sheikh): Tiran Island se nachází v úžině mezi Sinajským poloostrovem a Saudskou Arábií a je oblíbenou destinací pro potápění a šnorchlování. Zde můžete vidět korálové útesy, tropické ryby a možná i rejnoky.
  4. Abu Dabbab (Marsa Alam): Abu Dabbab je známý svými podmořskými trávníky, které jsou domovem pro velké želvy a dugongy. Je to také skvělé místo pro šnorchlování s dětmi.
  5. Elphinstone Reef (Marsa Alam): Tento korálový útes je jedním z nejznámějších potápěčských míst v Egyptě, s možností vidět širokou škálu mořských živočichů, včetně žraloků.
  6. Dahab Blue Hole: Tato slavná potápěčská lokalita je známá svou hlubokou modrou dírou a korálovým útesem. Je to skvělé místo pro pokročilé potápěče a technické potápění.

Pokud jde o kurzy potápění, v Egyptě najdete mnoho potápěčských center, která nabízejí školení a certifikaci pro různé úrovně zkušeností. Mezinárodně uznávané potápěčské organizace, jako je PADI (Professional Association of Diving Instructors) a SSI (Scuba Schools International), mají ve městech jako Hurghada, Sharm.

Šnorchlování v Hurghadě

Ras Mohammed National Park: Potápěčský ráj v Egyptě

Ras Mohammed National Park se nachází na jižním cípu Sinajského poloostrova, nedaleko letoviska Sharm el-Sheikh, a je jedním z nejlepších a nejznámějších potápěčských míst v Egyptě. Tento národní park je známý svými úchvatnými korálovými útesy, bohatým mořským životem a krásnými plážemi.

Geografie a historie:

Ras Mohammed byl založen v roce 1983 jako Egyptův první národní park a zaujímá plochu 480 km². Jeho výjimečné podmínky jsou důsledkem setkání vod z Indického oceánu a Středozemního moře, což vytváří unikátní směs živin a vody s vysokou salinitou, která podporuje růst korálů a rozmanitý podmořský život.

Potápěčské lokality:

V parku Ras Mohammed se nachází několik úžasných potápěčských lokalit, z nichž některé patří mezi nejlepší na světě. Mezi nejznámější patří:

  1. Shark Reef a Yolanda Reef: Tyto dva sousední korálové útesy jsou mezi potápěči velmi oblíbené. Shark Reef je domovem pro širokou škálu mořských živočichů, včetně rejnoků, mant, barrakud a tuňáků. Yolanda Reef je pojmenován podle ztroskotané lodě, která se zde potopila v roce 1980 a je nyní domovem pro mnoho druhů ryb a korálů.
  2. Anemone City: Tato lokalita je plná mořských sasanek a jejich symbiotických partnerů – klaunových ryb. Je to skvělé místo pro makrofotografování a pro pozorování vzájemných vztahů mezi mořskými organismy.
  3. Jackfish Alley: Tato potápěčská lokalita je známá svým průchodem mezi dvěma korálovými útesy a velkým množstvím jackfish, které se zde často scházejí.
  4. Eel Garden: Jde o mírnější potápěčskou lokalitu, která je oblíbená pro šnorchlování. Jak název napovídá, najdete zde velký počet úhořů, kteří vylezou z písku a tvoří neuvěřitelnou podívanou.

Bezpečnost a potápěčské centra:

Potápění v Ras Mohammed National Park je vhodné jak pro začátečníky, tak pro zkušené potápěče. Nicméně, vždy je důležité dodržovat bezpečnostní pokyny a zvážit svou úroveň zkušeností při výběru potápěčských lokalit. Silné proudy a hloubka některých lokalit mohou představovat výzvu pro méně zkušené potápěče.

V okolí Sharm el-Sheikhu najdete řadu potápěčských center, která nabízejí školení, průvodce a výlety do Ras Mohammed National Park. Mnoho z nich je akreditováno mezinárodními potápěčskými organizacemi, jako je PADI (Professional Association of Diving Instructors) a SSI (Scuba Schools International). Je důležité si vybrat renomované potápěčské centrum, které zajistí kvalitní výuku a dodržování bezpečnostních standardů.

Šetrnost k životnímu prostředí:

Ras Mohammed National Park je chráněná oblast, a proto je důležité dbát na životní prostředí během potápění a šnorchlování. Dodržujte následující pravidla:

  1. Nedotýkejte se korálů a nepoškozujte je. Korály jsou živé organismy a mohou být snadno poškozeny dotykem nebo nárazem.
  2. Neprovádějte žádné sběratelské aktivity. Odebrání korálů, lastur, nebo jiných mořských organismů je zakázáno.
  3. Nepohazujte odpadky do moře. Vždy se ujistěte, že veškerý odpad je správně zlikvidován na pevnině.
  4. Respektujte místní faunu. Neprovokujte živočichy a nepokoušejte se je krmit.

Ras Mohammed National Park je skutečným rájem pro potápěče a milovníky podmořského světa. S ohledem na jeho bohatý mořský život, fascinující korálové útesy a ztroskotané lodě, je to místo, které byste rozhodně neměli při návštěvě Egypta vynechat. Ujistěte se, že si najdete kvalitní potápěčské centrum a dodržujete všechna bezpečnostní opatření a pravidla šetrnosti k životnímu prostředí, abyste si užili nezapomenutelný zážitek.

Abu Dabbab: Potápění a šnorchlování v Marsa Alam

Abu Dabbab je oblíbená potápěčská a šnorchlovací lokalita v Marsa Alam, na egyptském pobřeží Rudého moře. Je známá svými podmořskými trávníky, které jsou domovem pro velké želvy, dugongy (mořské krávy) a mnoho druhů ryb. Tato lokalita nabízí nádherné potápění a šnorchlování v relativně klidných a mělkých vodách, což je ideální pro rodiny s dětmi a začínající potápěče.

Potápěčské a šnorchlovací tipy:

  1. Podmořské trávníky: Abu Dabbab je známý svými rozsáhlými podmořskými trávníky, které jsou domovem pro velké želvy a vzácné dugongy. Potápěči a šnorchlisté mohou pozorovat tyto elegantní tvory, jak se pohybují mezi trávou a pasou se na ní.
  2. Boční korálové útesy: Kromě podmořských trávníků nabízí Abu Dabbab také bohaté korálové útesy po obou stranách zátoky. Potápěči a šnorchlisté mohou vidět širokou škálu tropických ryb, rejnoky a možná i žraloky útesové.
  3. Potopené lodě: V okolí Abu Dabbab se nachází několik potopených lodí, které poskytují zajímavé možnosti pro potápění. Tyto vraky jsou obvykle pokryty korály a slouží jako umělé útesy, které přitahují mnoho druhů ryb a jiných mořských živočichů.
  4. Noční potápění: Pro zážitek zcela jiného druhu mohou zájemci vyzkoušet noční potápění v Abu Dabbab. Během nočního potápění mohou potápěči pozorovat bioluminiscenci a řadu nočních mořských živočichů, jako jsou rejnoci, chobotnice a moreny.

Potápěčská centra a bezpečnost:

V Marsa Alam a okolí najdete několik potápěčských center, která nabízí výlety, školení a vybavení pro potápění a šnorchlování v Abu Dabbab. Mnoho z nich je akreditováno mezinárodními potápěčskými organizacemi, jako je PADI (Professional Association of Diving Instructors) a SSI (Scuba Schools International). Je důležité si vybrat renomované potápěčské centrum, které zajistí kvalitní výuku a dodržování bezpečnostních standardů.

Abu Dabbab je vhodný pro všechny úrovně potápěčů, ale je důležité dodržovat bezpečnostní pokyny a zvážit svou úroveň zkušeností při výběru potápěčských lokalit. Vždy se potápějte se zkušeným průvodcem nebo instruktorem a dbejte na správnou komunikaci a orientaci pod vodou.

Zdroje videí: Youtube kanál Marvvi5, Youtube kanál Travel & Recreation Wiesław Jankowski

admin8169

Recent Posts

Kdy je nejlepší čas jet do Egypta?

Egypt je populární turistickou destinací po celý rok, ale některá období jsou vhodnější pro návštěvu…

1 rokem ago

Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh je jedním z nejpopulárnějších turistických letovisek v Egyptě, nacházejícím se na jižním cípu…

1 rokem ago

Titanic Palace Hurghada

Titanic Palace Hurghada je pětihvězdičkový hotelový resort, který se nachází v Hurghadě, jednom z nejoblíbenějších…

1 rokem ago

Kam v Egyptě na dovolenou

Egypt je známý svými mnoha krásnými destinacemi a historickými památkami. Při plánování dovolené v Egyptě…

1 rokem ago

Hurghada

Hurghada je populární turistické letovisko na pobřeží Rudého moře v Egyptě. Je známá svými krásnými…

1 rokem ago

Albatros Aqua Park Hurghada – 05.08. 2021 – 15.08. 2021

http://www.invia.cz/hotel/egypt/hurghada/albatros-aqua-park-hurghada/inv-263106635/?tourId=1575480&c_total_price=23939&d_end_to=2021-08-15&d_start_from=2021-08-05&nl_airport_id%5B0%5D=1&nl_length=11&nl_meal_id=5&nl_nights=10&nl_transportation_id=3&s_check=93d719846c48aec3ec36ffe1b3e7e831&aid=6406879

3 roky ago